Kassai Lajos lovasíjász, íjkészítő, a magyar lovasíjász sport megteremtője. Lovasíjász iskolája 1988 óta fogad tanítványokat. A Kassai Lovasíjász Iskola 10 sportegyesületből (törzsből) áll, hivatalosan 183 tagot számlál a Kárpát-medence területén. Ezen felül a világ 14 országában van jelen. Központja a Kaposmérő mellett található Kassai völgyben működik.

Napjainkban a nők körében is egyre népszerűbb a lovasíjászat. Ez idáig 47 nő csatlakozott a katonai hagyományokon alapuló hagyományőrző iskolához. Ők az amazonok. Vannak, akiket saját álmuk vezérelt, egyeseket szüleiké, vagy kedvesüket követve érkeztek. Kassai Lajos munkásságát és iskoláját bemutató Lovasíjász című mozifilm is sokakat inspirált.

Kassai Lajos szerint a harcművészetek királynőjeként számon tartott lovasíjászathoz inkább harmóniára, ritmusra, egyensúlyra van szükség, mint nyers fizikai erőre. Ezekben, illetve az önmagukkal és a lóval szükséges összhang megteremtésében a nők jók. Az amazonok sikeresek a lovasíjászatban. 

Kassai Lajos és a Brázik törzs amazonjai a nyílt nap ceremóniájának próbájára sietnek.

Törzsfők és egy amazon a szintvizsgák helyszínére tart.

Amazon jelöltek vizsgáznak a speciális erőnlétüket felmérő akadálypályán. A hordók átugrása után meg kell ütni a „karddal” a lengő zsákokat. 5 kör teljesítése esetén jár csak a maximális 5 pont.

A nyílt nap keretén belül Kassai Lajos eligazítja a lovasíjászokat, hogy a bemutató alatt kinek mi lesz a feladata. 

Amazonok egy csoportja a Kassai völgyben szabadon legelő lovakért fut, hogy előkészítsék őket a lovasíjász vizsgákra.

Felvételiző amazon jelölt csatakiáltását mutatja be, amely belső erejéről ad tanúbizonyságot a törzsfőknek a felvételi vizsgán.

Amazon gyors lövés vizsgát tesz hanyatt fekve lövésből. Ez a kezdő íjász-lovas vizsga részfeladata. Minden Kassai lovasíjásznak először íjászatból és lovaglásból is vizsgát kell tennie, csak utána kezdheti meg a lovasíjászat elsajátítását és a versenyzést.

A törzsfőkből álló zsűri megtapsolja a fiatal felvételizőt. Saját választású vers és népdal előadásával az előadói képességet vizsgáztatják.

Amazon lovasíjász verseny közben.

Amazon íjával a kezében, vesszőivel a tegezben versenyre siet.

Using Format